Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Music Therapy

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

Τα λόγια είναι περιττά όταν μιλάμε για τον Μάνο Χατζιδάκι. Ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους συνθέτες της χώρας μας (η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας όπως τον έχουν χαρακτηρίσει πολλοί μουσικοί), παγκόσμιας φήμης και βεληνεκούς. Με εκατοντάδες μουσικές διακρίσεις και ένα βραβείο Oscar ήταν ο άνθρωπος που μας χάρισε μέσα από τη μουσική του, εικόνες που δύσκολα σε κάνουν να νιώσεις άλλοι συνθέτες. Ήταν ένας άνθρωπος που πριν γράψει όλα αυτά τα αριστουργήματα, έμελλε να ζήσει τα δύσκολα χρόνια της κατοχής αλλά και να παιδευτεί μέσα από την επαφή του με πολύ σημαντικούς ανθρώπους της εποχής του.
Τα έργα του καθώς και οι συνεργασίες του υπήρξαν αξεπέραστες και το τελευταίο ίσως να είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία που προσέδιδαν έναν άλλο χαρακτήρα στα κομμάτια του. Συνθέσεις που έμειναν αναλλοίωτες στο χρόνο. Ακούγοντας τη μουσική του Χατζιδάκι δεν σε ταξιδεύει απλώς σε μια Ελλάδα του παρελθόντος. Σε περιβάλει με μία ζεστασιά από εκείνα τα χρόνια της αθωότητας. Σου δίνει ελπίδα και σου ξυπνά αναμνήσεις που χαράχτηκαν γλυκά στην μνήμη.Τέλος λόγω του ότι δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να παραλείψω το γεγονός ότι ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν ευφυέστατος και πνεύμα διανόησης που πάντα έδινε το πολιτικοκοινωνικό του στίγμα μέσα από διαλέξεις και συγγραφή κειμένων. Χαρακτηρίστηκα παραθέτω ένα απόφθεγμά του:

Η ΚΥΡΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ
 «Όλες οι επαναστάσεις καταλήγουν στην κατάκτηση της ανεγκέφαλης Κυρίας. Της Εξουσίας. Αυτή η κατάκτηση, ως γνωστόν, δημιουργεί Δίκαιον, μακράν των ονειρικών στόχων μιας επανάστασης. Οι άνθρωποι που προκύπτουν από μία επανάσταση, περιέχουν τα ίδια συστατικά με τους αποχωρήσαντες ή τους ηττηθέντες (...). Χρειάζεται ισχυρή παιδεία για ν' ανθέξει κανείς στην έννοια της Εξουσίας και της επιτυχίας.»
Θα ήθελα να σας αφήσω με ένα από τα καλύτερα έργα του που επέλεξα όχι ως ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα αλλά σίγουρα από τα πιο εκφραστικά που σε ταξιδεύουν πίσω στο χθες.
Β.Χ.




3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο, όντως τεραστίων διαστάσεων μουσικός! Από τα αγαπημένα μου είναι "Το χαμόγελο της Τζοκόντας", ορχηστρικός δίσκος. Αλλά έχει πολλά έργα, αρκετά κομμάτια του είναι και σε γνωστές ελληνικές ταινίες.

    μια παρατήρηση μόνο: είναι "Χατζιδάκις" (και τα δύο με ι). Απλώς είχε αυτή τη μικρή "ιδιοτροπία", ήθελε να γράφεται έτσι το όνομά του χεχ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε σ' ευχαριστούμε για το σχόλιο και τη παρατήρηση.

    Το λάθος είναι δικό μου γιατί το κείμενο του παιδιού πέρασε από word με αυτόματη διόρθωση και εγώ αγνοούσα αυτή τη μικρή "ιδιοτροπία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο το post παιδιά. Όντως πολύ σπουδαίος ο Χατζιδάκις! Το βραβείο Oscar βέβαια ο ίδιος το αποκήρυξε γιατί πίστευε ότι του προσέδιδε μια "ανεπιθύμητη λαϊκότητα", όπως είχε δηλώσει! Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι εκτός από την αυθεντικά δική του μουσική δημιουργία, ενθάρρυνε και στήριξε πολλούς νέους μουσικούς. Το μεγαλείο του έγκειται και σε αυτό! Καλή χρονιά να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή