Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Nick Drake - ένας αξιόλογος πλην αδικημένος, folk μουσικός

Ο Nick Drake (1948 - 1974), ήταν Άγγλος κιθαρωδός (singer-songwriter) ο οποίος είχε τρεις πολύ αξιόλογους δίσκους μεταξύ 1969 και 1972, οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν folk. Η μουσική του σε σημεία θυμίζει καλλιτέχνες όπως Bob Dylan (η φωνή βέβαια τελείως διαφορετική), Paul Simon και Leonard Cohen. Δυστυχώς όμως, πιθανότατα λόγω της πολύ σύντομης καριέρας του κυρίως, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, ακόμα και σε άτομα που έχουν κάποια επαφή με τη μουσική του '60 και '70. Είναι βέβαια γνωστός σε πιο 'ψαγμένους' κύκλους, και έχει ασκήσει επίσης μεγάλη επιρροή σε κάποιες πιο σύγχρονες μπάντες όπως π.χ. Belle And Sebastian, οπότε θεωρείται κατά μία έννοια cult.

Η μουσική του πάντως είναι αρκετά 'εύκολη' για ακρόαση, έχοντας έναν γλυκό πλην κάπως πεσιμιστικό τόνο (ενδείκνυται περισσότερο για 'μοναχικές', μελαγχολικές στιγμές), ενώ επίσης στις ενορχηστρώσεις έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Επίσης, τα τραγούδια του είναι αυτό που λέμε συναισθηματικά και 'αληθινά', με πολύ ωραίο στίχο. Εκτός από κιθάρα, έπαιζε αρκετά καλά και άλλα όργανα όπως πιάνο, κλαρίνο και σαξόφωνο. Οι δίσκοι που είχε στην πολύ σύντομη μουσική του πορεία ήταν οι "Five Leaves Left", "Bryter Layter" και "Pink Moon". Υπάρχει επίσης ένας δίσκος-συλλογή με κάποια ακυκλοφόρητα κομμάτια, "Time of No Reply".

Δυστυχώς ο Drake υπέφερε από αϋπνίες και διάφορες ψυχολογικές αναταραχές, και πέθανε το Νοέμβρη του '74, από υπερβολική δόση ψυχοφαρμάκων, σύμφωνα με διάφορες πηγές. Ήταν μόνο 26 χρονών. Τον καλλιτέχνη τον προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε μουσικόφιλο, ιδιαίτερα αυτόυς που αρέσει η folk μουσική με μια δόση μελαγχολίας.

Για αρχή παραθέτω ένα από τα πιο αξιόλογα κομμάτια του, το "Day is Done".

Azargled


2 σχόλια:

  1. Φοβερός! Αν και πάντα είχα τον ενδοιασμό αν ήταν ένας original folk μουσικός, τελικά είναι δεν είναι, μου αρέσει! Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητηρια Αζαργκλντ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή