Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

William Blake - Jerusalem

Το παρόν έργο είναι ένα από τα πιο γνωστά και αξιόλογα ποιήματα του ρομαντικού Άγγλου ποιητή William Blake (1757-1827). Ο επίσημος τίτλος είναι “And did those feet in ancient time” (από τον πρώτο στίχο), αν και είναι περισσότερο γνωστό με τον τίτλο “Jerusalem”, ειδικά όταν αναφέρεται στον ύμνο (μελοποιημένη έκδοση). Η μουσική γράφτηκε από τον Sir Hubert Parry to 1916. Το ποίημα χρησιμοποιήθηκε σαν πρόλογος στο επικό ποίημα “Milton: A Poem” (εκδόθηκε μεταξύ 1804 και 1810), το οποίο επηρεάστηκε πολύ, μεταξύ άλλων, και από τον John Milton, συγγραφέα του επικού ποιήματος “Paradise Lost”, ο οποίος είναι ο κύριος ήρωας στο συγκεκριμένο ποίημα. Το εν λόγω ποίημα ασχολείται με πολλά μεταφυσικά στοιχεία του Χριστιανισμού.

Αν και στο παρόν κείμενο δε θα επεκταθώ σε λεπτομερή ανάλυση, σε γενικές γραμμές (σύμφωνα με τη Wikipedia) το ποίημα αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού, με την ίδρυση μιας “Νέας Ιερουσαλήμ” (New Jerusalem). Η επιρροή είναι από τους στίχους της Αποκάλυψης του Ιωάννη (3:12 και 21:2). Στο σημείο που λέει “Bring me my Chariot of fire!” έχει να κάνει με την ιστορία του Προφήτη Ηλία στην Παλαιά Διαθήκη, ο οποίος μεταφέρεται κατ’ ευθείαν στον παράδεισο μέσω ενός φλεγόμενου άρματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι η φράση “Dark satanic mills” αναφέρεται στη βιομηχανική επανάσταση και γενικότερα στην εξάπλωση της βιομηχανίας, με όλα τα αρνητικά που συνεπάγεται αυτό. Στο συγκεκριμένο ποίημα, η “Νέα Ιερουσαλήμ” εγκαθιδρύεται στην Αγγλία, εξουδετερώνοντας όλες τις αρνητικές συνέπειες της βιομηχανικής επανάστασης.

And did those feet in ancient time,
Walk upon England’s mountains green?
And was the Holy Lamb of God
on England’s pleasant pastures seen?

And did the Countenance Divine,

Shine forth upon our clouded hills?
And was Jerusalem builded here
Among these dark Satanic mills?

Bring me my bow of burning gold!

Bring me my arrows of desire!
Bring me my spear: O clouds unfold!
Bring me my Chariot of Fire!

I will not cease from mental fight;

Nor shall my sword sleep in my hand

Til we have built Jerusalem
In England's green and pleasant land

Παρακάτω παραθέτω μια χορωδιακή εκτέλεση. Άλλες γνωστές μελοποιήσεις είναι από το Βαγγέλη Παπαθανασίου ή αλλιώς Vangelis (στο δίσκο “Chariots of Fire”) και επίσης από το κλασικό progressive rock τρίο Emerson Lake & Palmer (στο δίσκο “Brain Salad Surgery”).

Azargled


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου