Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

A music of the lower classes

Ή αλλιώς Folk music. Μουσική που μεταφέρθηκε από στόμα σε στόμα, με άγνωστους συνθέτες και η ιστορία της να ξεκινά περίπου το 19ο αιώνα. Οι ρίζες της βρίσκονται στις εργατικές τάξεις και οι στίχοι είναι επικεντρωμένοι στα κοινοτικά συμφέροντα. Δημοτικά τραγούδια δηλαδή με σειρά θεμάτων από τον πόλεμο, την εργασία, τα πολιτικά δικαιώματα, τα οικονομικά προβλήματα, τη σάτιρα και φυσικά τον έρωτα. Εξ ορισμού είναι κάτι που όλοι κατανοούν και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν.

Folk music is:

Any style of music which represents a community and can be sung/played by people who may or may not actually be trained musicians, using the instruments available to them.

Η λαϊκή αυτή μουσική άκμασε σε στιγμές που οι άνθρωποι  είχαν ανάγκη ένα τραγούδι που θα μιλάει για τον αγώνα τους και τις δυσκολίες τους και ταυτόχρονα θα τους δίνει ελπίδα και συντροφιά για να παλέψουν για τη ζωή. Πολλά  είναι τα τραγούδια που γράφτηκαν  στα πεδία των σκλάβων  ή σε απεργιακές συγκεντρώσεις εργαζομένων.

Η Folk είναι η αρχή πολλών άλλων σύγχρονων ρευμάτων μουσικής, για τα οποία εύχομαι να σας μιλήσω  στο μέλλον. Προς το παρόν σας παρουσιάζω έναν μάστερ της αμερικανικής λαϊκής μουσικής.

Ο Woody Guthrie γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1912 στην Okemah της Οκλαχόμα. Ο πατέρας του -καουμπόη και πολιτικός της περιοχής- του έμαθε τις μελωδίες της δυτικής, ινδιάνικης και σκωτσέζικης folk μουσικής τραγουδώντας του παλιές ιστορίες. Από μικρό παιδί ήταν αντισυμβατικός και του άρεσε να μαθαίνει για τον κόσμο γύρω του, τους ανθρώπους, τη μουσική και τα τοπία που συναντούσε. Κατά τα πρώτα χρόνια του στην Οκλαχόμα, βίωσε μια σειρά από εξαιρετικά τραγικές προσωπικές απώλειες. Με τον αιφνίδιο θάνατο της μεγαλύτερης αδελφής του, Κλάρα, την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του, και την βαριά ασθένεια της μητέρας του, η οικογενειακή ζωή του Woody καταστράφηκε. Από τότε η ζωή του ήταν ένα ατελείωτο ταξίδι. Πέρασε από πολλές οικογένειες μέχρι να ενηλικιωθεί, περπάτησε από πολιτεία σε πολιτεία για εύρεση εργασίας και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων και των μεταναστών.  Ενώ ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος ξεκινούσε ο Woody έγραφε τραγούδια, έφτιαχνε συγκροτήματα λαϊκής μουσικής και έψαχνε τρόπους να αποφύγει την υποχρεωτική στράτευση. Στην κιθάρα του ήταν πάντα χαραγμένη η φράση: "This Machine Kills Fascists" η οποία πρόδιδε τις αντι-φασιστικές του απόψεις. Έγραψε εκατοντάδες τραγούδια εμπνευσμένα από την κατεστραμμένη παιδική του ζωή του, τα μεγάλα ταξίδια του, τους αγώνες κατά του ρατσισμού και για καλύτερη εργασία και την "ρομαντική" πολιτική του άποψη. Το 1952 του διαγνώστηκε η ίδια σοβαρή ασθένεια που είχε και η μητέρα του απ την οποία και πέθανε τον Οκτώβριο του 1967 στην Νέα Υόρκη.

"Any song that makes you think you're born to lose, bound to lose, no good to nobody, songs that run you down or poke fun at you because of your bad luck or hard travelin', I'm out to fight these songs to my very last breath of air, to my last drop of blood. I'm out to sing the songs that will prove to you that this is your world, no matter what color, what size you are or how you were built."
   --Woody Guthrie

Boo
                                                                                                                      




οι στίχοι εδώ : http://www.woodyguthrie.org/Lyrics/This_Land.htm





οι στίχοι εδώ: http://www.woodyguthrie.org/Lyrics/All_You_Fascists.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου