Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Music Therapy

Nick Cave

Ο Nick Cave αποτελεί μια υπέροχη μουσική εξαίρεση στον κανόνα. Είναι ένας καλλιτέχνης τεράστιου βεληνεκούς, όχι για τις τραγουδιστικές του ικανότητες (άλλωστε, πολλοί έχουν πει και γράψει πως είναι τόσο φάλτσος που μάλλον επίτηδες το κάνει), αλλά για τις εικόνες που ζωντανεύουν μέσα από τις συνθέσεις του. Κάθε τραγούδι του γίνεται ένα θέατρο που παίρνει σάρκα και οστά, και, μέχρι να τελειώσει, έχει εκτυλιχτεί μέσα στο μυαλό σου ένα δράμα, το οποίο δύσκολα θα μπορούσαν θεατρικοί συγγραφείς να δημιουργήσουν. Ο Nick Cave έχει συνυφανθεί με τον σκοτεινό ήχο και τα δραματικά τραγούδια.

Ένα από αυτά είναι το σημερινό που επέλεξα. Nick Cave & Kylie Minogue – Where The Wild Roses Grow. Καταρχήν, το βίντεο του κομματιού είναι έργο τέχνης από μόνο του. Πάμε πίσω στο 1995. Πόση εντύπωση μας είχε κάνει σε όλους (τη γενιά του MTV) ένα βίντεο κλιπ με αίμα και δολοφονία να παίζει μπροστά στα μάτια μας;

Η ιστορία που περιγράφει ο Cave είναι η συνάντηση-συνεύρεση μίας αθώας κοπέλας με έναν μοναχικό άντρα κάπου σε ένα χωριό. Κάθε κουπλέ του τραγουδιού αποτελεί την οπτική γωνία των πραγμάτων ειπωμένη από το κορίτσι, που ενσαρκώνεται από την Kylie Minogue, και τον (παράφρονα) άντρα, που είναι ο NickCave. Τα έγχορδα δωματίου κυλάνε ατμοσφαιρικά καθώς η Kylie εξηγεί πώς πρωτογνωρίστηκαν, όταν αυτός χτυπάει την πόρτα και μπαίνει στο δωμάτιο. Νευρικά, αυτή ξεκινάει να τρέμει και να κλαίει, ο Nick όμως την κρατάει κοντά του και την ηρεμεί. “Θα ήταν ο πρώτος μου άντρας”, τραγουδάει αυτή, καθώς σκουπίζει τα δάκρυα “που κυλάνε στο πρόσωπό της“. Μετά το ρεφρέν, οι δύο τους συναντιούνται για δεύτερη φορά. “Της πρόσφερα ένα λουλούδι”, τονίζει ο Nick, τη ρωτάει αν γνωρίζει πού φυτρώνουν τα άγρια τριαντάφυλλα. Αυτή δεν ξέρει. Δεν ξέρει καν γιατί οι πάντες τη φωνάζουν Άγριο Τριαντάφυλλο. Μετά ο Nick τη ρωτάει: “θα μου δώσεις την απώλεια και την οδύνη σου;”. Θυμηθείτε, είναι μόλις η δεύτερη φορά που βρίσκονται μαζί.

Τώρα, έχουν βγει για τρίτη φορά, μαζί. “Με πήγε στο ποτάμι ”, τραγουδάει η Kylie, καθώς της δείχνει τα άγρια τριαντάφυλλα και φιλιούνται. Μετά από λίγο όμως κάτι πάει στραβά και το τελευταίο πράγμα που ακούει αυτή είναι η μουρμούρα του και κοιτάζοντας πάνω τον βλέπει να κρατάει μια πέτρα στο χέρι του. Τελικά, ο Nick ολοκληρώνει την τραγική ιστορία, τραγουδώντας πώς την αποχαιρέτησε φιλώντας την, γιατί “όλη η ομορφιά πρέπει να πεθάνει”. Καθώς αυτή κείτεται νεκρή στο νερό, ο Nick γονατίζει και βάζει ένα τριαντάφυλλο στο στόμα της.

Κορυφαία στοιχεία λοιπόν του κομματιού; Μα φυσικά η έγχορδη μουσική και η ανατριχιαστική ιστορία με το παθολογικό μοτίβο τού γιατί σκοτώνεται το κορίτσι. «…Όλη η ομορφιά πρέπει να πεθάνει». Φρικιαστικός στίχος που μέχρι σήμερα θυμάμαι πόσο μου είχε κάνει εντύπωση. Αυτό το είδος της αρχέγονης ζήλιας είναι συνηθισμένη στις μπαλάντες για φόνους, στις οποίες ένας ψυχωτικός άντρας νιώθει ότι ο μόνος τρόπος για να κατέχει τη γυναίκα που αγαπάει είναι να τη σκοτώσει. Το τραγούδι είναι ένα ζοφερό παράδειγμα για τον τρόπο που λειτουργεί.

Δεν πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στην ερμηνεία της Kylie Minogue, που από ελαφριά pop ντίβα (τότε) κατάφερε με την φωνή της να δέσει αυτό το δραματικό τραγούδι.

Τέλος, να σημειώσω ότι μέχρι και σήμερα δεν έχω συναντήσει κανένα βίντεο κλιπ όμοιο με αυτό. Το θεωρώ ένα από τα κορυφαία όχι μόνο τραγουδιστικά αλλά και ερμηνευτικά από τους ρόλους που ενσαρκώνουν οι καλλιτέχνες.

Απολαύστε το και τα ξαναλέμε σύντομα.
   
Β.Χ

                                                                                                                                              


2 σχόλια:

  1. Ωραίος Β.Χ. Πολύ μεγάλος καλλιτέχνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστικό Video clip, κορυφαίο κιμμάτι. Εξαιρετική επιλογή για μια ακόμη φορά!!! Συγχαρητήρια Β.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή